کوچینگ تیمی از یادگیری تا اجرا

تیم کوچینگ یا کوچینگ تیمی، رویکردی جدید و مدرن در دنیای بزرگ کوچینگ است که روز به روز شاهد رواج بیشتر آن هستیم. یک تیم کوچینگ به قدری میتواند موثر و کارآمد عمل کند که حتی آن را میتوان به عنوان جایگزین مناسبی برای کوچینگ‌های فردی معرفی کرد. به عبارت دیگر یک کوچ حرفه‌ای، وقتی مشاهده کند که تیم کوچینگ وی، می‌تواند عملکردی بسیار موفق و موثر داشته باشند چه بسا تصمیم بگیرد، کوچینگ فردی را از سبد خدمات خود حذف نماید.

جالب است بدانید که از جمله عنوانهای مهم نوشته شده توسط ICF این است که تیم کوچینگ  یک گام فراتر از کوچینگ فردی قرار دارد و این موضوع میتواند بر اهمیت کوچینگ تیمی بیافزاید. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در خصوص کوچینگ تیمی در اختیار شما بگذاریم.

کوچینگ تیمی

تیم کوچینگ یا کوچینگ تیمی چیست؟

خدمات ارائه شده توسط کوچینگ به دسته‌بندی‌های مختلفی تقسیم میشوند که معروفترین آنها کوچینگ فردی است. از دیگر  دسته‌ها، میتوان به کوچینگ گروهی اشاره کرد. به عبارتی یک گروه به عنوان مُراجع، به صورت آنلاین یا حضوری در یک جلسه حاضر میشوند. فردی به عنوان کوچ، با تعیین موضوع اصلی از بین گروه حاضر، درخواست می‌کنه که با توجه به هدف مشترک، وارد کوچینگ گروهی شوند.

 

در واقع کوچ با این اقدام یک گروه را ترتیب میدهد که ربطی به یکدیگر ندارند اما به طور همزمان از خدمات وی استفاده میکنند. اما موضوع اصلی این مقاله در خصوص دسته‌بندی دیگری تحت عنوان تیم کوچینگ است که بر خلاف دسته‌ی قبل، اعضای این تیم با یکدیگر مرتبط هستند. (به عنوان نمونه، مدیران یک شرکت). در واقع اعضای این تیم علاوه بر هدف مشترک، بر روی یکدیگر تاثیر گذار بوده و می‌خواهند در کنار هم به هدف مشترکشان برسند. وقتی صحبت از تیم در کوچینگ تیمی میشود در واقع صحبت از یک سازمان است.

تعریف کوچینگ تیمی

در تعریف کلی، کوچینگ تیم، راهبردی است که با هدف افزایش اثربخشی و انسجام به گروهی از متخصصان و مدیران که هدفی مشترک دارند به گونه‌ای کمک میکند که نتایجی فراتر از آنچه یک فرد می‌تواند به‌دست آورد، به‌دست آورند.

طی آموزشهای رسمی تیم کوچینگ که توسط فدراسیون برای اولین بار در چند سال پیش‌تر تعیین شد، کوچ‌ها بعد از انجام اموزش، کسب تجربه، تایید صلاحیت و ازمون میتوانند به عنوان actc یا (advance certified team coach) دست یابند. در واقع یک کوچ متقاضی مدرک actc، علاوه بر آموزش، به تجربه هم نیازمند است که طبق نظر کمیسیون حداقل پنج سازمان برای ارائه خدمات تیم کوچینگ تعیین شده است. این موضوع در نتیجه‌ی خود اظهاری سازمانهای دریافت کننده‌ی خدمات محقق نمی‌شود و نیاز است یک نامه رسمی از آنها دریافت نمایید.

در این تاییدنامه‌ها که حتما میبایست از سمت پنج سازمان رسمی انجام شده باشد، مشخص میشود که زمان فعالیت شما چه میزان بوده، چه تاثیرات برای سازمان داشته و چه دستاوردهایی از کوچ شما حاصل شده و غیره.

حتی icf میتواند برای اطمینان از تاییدنامه، از راههای ارتباطی موجود، با سازمان تماس بگیرد.

در کنار اموزش و تجربه‌ی هدایت تیم کوچینگ، میبایست ساعات تعیین شده‌ای را با یک سوپروایزر تعیین صلاحیت شده سپری کنید تا مورد تایید نهایی قرار بگیرید. در ادامه و با گذراندن موفق مراحل قبل، میتوانید با کسب نمره قبولی در آزمون اصلی، مدرک تیم کوچینگ را دریافت کنید.

وقتی یک کوچ، تیم کوچینگ را به سبد خدمات خود اضافه میکند، دیگر تأثیرگذاری وی منتهی به یک فرد نخواهد بود، بلکه میتواند بر عملکرد یک تیم متحد تاثیرگذار باشد.

از سوی دیگر نیز، طبق نظرسنجی‌های متعدد، ثابت شده که سازمانها در شرایط دریافت خدمات تیم کوچینگ بهتر توجه، هزینه و اعتماد میکنند.

تفاوت مفهوم کوچینگ سازمانی با تیم کوچینگ

با اینکه در دید بسیاری کوچینگ سازمانی و تیمی یکسان به نظر می‌رسد اما تفاوتهایی را میتوان در هر دو یافت.

در کوچینگ سازمانی با اینکه تعدادی کوچ سعی میکنند بر عملکرد آن سازمان تاثیرگذار باشند اما در نتیجه هر کوچ به یکی از اعضای سازمان متصل میباشد. در واقع همچنان برای هر یک از اعضاء (مثلا یک مدیر از گروه مدیران)، کوچینگ فردی در حال انجام است. اما در تیم کوچینگ، ما با یک تیم روبرو هستیم که در یک مکان و در کنار هم قرار گرفته‌اند و تیم کوچ بر روی هدف آن تیم، به صورت مشترک و همسو عمل میکند.

در جلسات تیم کوچینگ، کوچ رهبر با تسهیل گفتگوها میتواند، سبب بروز آگاهی‌های گروهی شود که طی آن بسیاری از نیازها آشکار خواهد شد. در واقع متمرکز بر یک هدف مشترک، کل گروه در شناسایی نیازها، اشتباهات فکری، نقاط ضعف و قوت، خلأها و غیره موفق عمل کرده و برای رفع آن اگاهانه‌تر گام بردارند، و قطعا نتایج بهتری دریافت کنند.

کوچینگ کسب و کار چیست؟

دلایل تأثیرگذاری و اهمیت تیم کوچینگ

در تمام نقاط دنیا، مدیران و سازمانها به دلایل مختلف، از متقاضیان و مخاطبین اصلی کوچینگ‌ها بوده‌ و در این مسیر سرمایه‌گذاری بیشتری داشته‌اند. تا پیش‌تر از این زمان، کوچینگ فردی برای یک مدیر یا سازمان انجام میشد و در نهایت این یک نفر بود که متوجه میشد در کدام مسیر گام بردارد. این موضوع سبب میشد که همواره یک خطر یا چالش، وجود داشته باشد (به عنوان نمونه این امکان وجود داشت که عضو کوچینگ شده از سازمان خارج شود)

شاید یکی از تأثیرات کوچینگ فردی این باشد که فرد احساس برتری یا غلبه بر ترس‌ها پیدا میکند و در برخی موارد جایگاه موجود را لایق خود نبیند. در چنین شرایط این احتمال وجود دارد که سازمان را ترک کند.

بیشتر بدانید: کوچینگ مدیران ارشد

اما با ظهور رویکرد تیم کوچینگ، با فعالیت بر روی عملکرد یک تیم از افراد سازمان، میتوان شرایط را به گونه‌ای بهتر رقم زد. در واقع تیم کوچینگ میتواند افراد قدرتمند که تفکر همکاری با یکدیگر را ندارند را به یکدیگر مرتبط کند و آنها را، به صورت مشترک به سمت هدف به حرکت درآورد. قطعا تأثیرگذاری بر یک تیم در یک مجموعه میتواند از تاثیرات فردی، موفق‌تر عمل کند.

سخن پایانی

چهار گروه وجود دارند که تمایل دارند بعنوان کوچ با رویکرد تیم کوچینگ وارد سازمانها شوند:

۱- گروه اول افرادی که در مسیر آموزش و تربیت کوچ حرفه‌ای قرار دارند.

۲- گروه دوم افرادی که دوره آموزشی را به پایان رسانده  ولی هنوز موفق با کسب مدرک نشده و credential نیستند

۳- گروهی که فارغ‌التحصیل شده و credential هستند

۴- مدیرانی که کوچ حرفه‌ای نیستند اما حداقل مهارتهای کوچینگ را آموزش دیده‌اند. این افراد خروجی کوچ نیستند ولی با هدف پرورش هدفهای رهبری در سازمان خودش ورود پیدا کرده‌اند.

با اینکه اعتبار تیم کوچینگ میتواند برای هر کوچی ایجاد شرایط بهتر نماید اما چنانچه تجربه کافی فعالیت تیم کوچینگ را ندارید و در حال آموزش هستید، میبایست در قدم اول به عنوان کوچ در سازمانها فعالیت و کسب تجربه کرده و برند خودتان را معتبر سازید. سپس در قدم بعدی تیم کوچینگ را به سبد خدمات خود اضافه کنید. در واقع در همان قدم‌های نخست آموزش به فکر این نباشید که خدمات تیم کوچینگ را به سبد خدماتتان اضافه کنید. حتما دوره‌های لازم را سپری کرده و تجربه‌ی کافی کسب کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چگونه کسب و کار کوچینگ با درآمدی پایدار بسازیم؟

برای دریافت رایگان pdf  چگونه کسب و کار کوچینگ با
درآمدی پایدار بسازیم؟ فرم زیر را پر کنید و دکمه دریافت فایل رو کلیک کنید